Gesztenyés bejgli
Gesztenyés bejgli
Hozzávalók
A tésztához:
- 250 gramm rizsliszt
- 50 gramm darált mandula vagy dió
- 6 gramm sütőpor
- 1/2 mokkáskanál só
- 2 evőkanál porcukor (édesítő)
- 1 darab bio citrom reszelt héja
- 1 teáskanál vanília aroma
- 1 darab egész tojás
- 1 darab tojásfehérje
- 50 gramm Rama margarin vagy Vénusz vanília ízű laktózmentes sütőmargarin
- 15 gramm útifűmaghéj
- 150 ml tej vagy víz
A töltelékhez:
- 400 gramm natúr gesztenyemassza
- 70 gramm porcukor (édesítő)
- 100 gramm kandírozott narancshéj
- 2 teáskanál rumaroma
- 50 ml tej vagy víz
A tetejét lekenni:
- a maradék tojássárgája
Instrukciók
- Először a tölteléket készítjük el. A kandírozott narancshéjat, ha nagyon kemény, langyos vízbe áztatjuk. A gesztenyemasszát a porcukorral és a tejjel (vízzel) összekeverjük. Ha nagyon sűrű, 1-2 kanál tejjel (vízzel) még hígíthatjuk.
- Tészta: A rizslisztet, a darált mandulát, a sütőport, a sót, a cukrot, a citromhéjat és az útifűmaghéjat összekeverjük, majd hozzáadjuk a vaníliaaromát, az egész tojást, a tojásfehérjét, és apránként, kevergetve a tejet, végül a nagyon puha, majdnem folyós margarinnal sima tésztává gyúrjuk. Könnyen gyúrható, lágy, de nem ragadós tésztát kell kapnunk.
- Pár percig hagyjuk pihenni, hogy az útifűmaghéj felszívja a nedvességet, majd szilikonos, enyhén lisztezett sütőpapíron kb. fél cm vastagra kinyújtjuk, rákenjük a tölteléket, megszórjuk a kandírozott, lecsöpögtetett narancshéjjal, kicsit belenyomkodjuk a gesztenyemasszába. A narancsot ne keverjük bele a gesztenyemasszába, mert nagyon nehéz lesz rákenni a tésztára.
- A tésztát szorosan felcsavarjuk, majd a sütőpapírral együtt helyezzük a tepsire. Egy vastagabb szívószállal néhány helyen belebökünk a feltekert bejglibe, egészen a tészta aljáig, hogy a gőz ne nyomja szét, ne repedjen meg.
- A maradék tojássárgájával megkenjük a tetejét, majd 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt megsütjük. Hidegen szeleteljük fel.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)