Vissza

Gesztenyés bejgli

Elkészítési idő 1 óra 30 perc
Kategória Édes sütemények
Konyha Magyar
Mennyiség 1 rúd

Hozzávalók
  

A tésztához:

  • 250 gramm rizsliszt
  • 50 gramm darált mandula vagy dió
  • 6 gramm sütőpor
  • 1/2 mokkáskanál
  • 2 evőkanál porcukor (édesítő)
  • 1 darab bio citrom reszelt héja
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 1 darab egész tojás
  • 1 darab tojásfehérje
  • 50 gramm Rama margarin vagy Vénusz vanília ízű laktózmentes sütőmargarin
  • 15 gramm útifűmaghéj
  • 150 ml tej vagy víz

A töltelékhez:

  • 400 gramm natúr gesztenyemassza
  • 70 gramm porcukor (édesítő)
  • 100 gramm kandírozott narancshéj
  • 2 teáskanál rumaroma
  • 50 ml tej vagy víz

A tetejét lekenni:

  • a maradék tojássárgája

Instrukciók
 

  • Először a tölteléket készítjük el. A kandírozott narancshéjat, ha nagyon kemény, langyos vízbe áztatjuk. A gesztenyemasszát a porcukorral és a tejjel (vízzel) összekeverjük. Ha nagyon sűrű, 1-2 kanál tejjel (vízzel) még hígíthatjuk.
  • Tészta: A rizslisztet, a darált mandulát, a sütőport, a sót, a cukrot, a citromhéjat és az útifűmaghéjat összekeverjük, majd hozzáadjuk a vaníliaaromát, az egész tojást, a tojásfehérjét, és apránként, kevergetve a tejet, végül a nagyon puha, majdnem folyós margarinnal sima tésztává gyúrjuk. Könnyen gyúrható, lágy, de nem ragadós tésztát kell kapnunk.
  • Pár percig hagyjuk pihenni, hogy az útifűmaghéj felszívja a nedvességet, majd szilikonos, enyhén lisztezett sütőpapíron kb. fél cm vastagra kinyújtjuk, rákenjük a tölteléket, megszórjuk a kandírozott, lecsöpögtetett narancshéjjal, kicsit belenyomkodjuk a gesztenyemasszába. A narancsot ne keverjük bele a gesztenyemasszába, mert nagyon nehéz lesz rákenni a tésztára.
  • A tésztát szorosan felcsavarjuk, majd a sütőpapírral együtt helyezzük a tepsire. Egy vastagabb szívószállal néhány helyen belebökünk a feltekert bejglibe, egészen a tészta aljáig, hogy a gőz ne nyomja szét, ne repedjen meg.
  • A maradék tojássárgájával megkenjük a tetejét, majd 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt megsütjük. Hidegen szeleteljük fel. 

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó bejgli, gesztenyés, gluténmentes, rizsliszt