Tejes-vajas kifli
Tejes-vajas kifli
Hozzávalók
- 160-170 ml tej
- 15 gramm élesztő friss
- 1 teáskanál kristálycukor
- 150 gramm Schär mix B
- 50 gramm Nutri Free mix per Pane
- 50 gramm Miklós’ Universal mix
- 1 teáskanál só
- 1 darab tojássárgája
- 50 gramm vaj olvasztott
- 2 evőkanál tej a tetejére
Instrukciók
- Az élesztőt felfuttatjuk a cukorral 100 ml langyos tejben. A liszteket összekeverjük a sóval, majd hozzáadjuk az élesztős tejet, a tojássárgáját, a maradék langyos tejet, és robotgéppel elkezdjük dagasztani. Amikor már szépen összeállt a tészta, hozzákeverünk 40 gramm olvasztott vajat.
- Kb. 5 perc dagasztás után leállítjuk a gépet, a tésztát letakarjuk, és langyos, huzatmentes helyen a duplájára kelesztjük kb. 45-50 perc alatt.
- Amikor megkelt, olajjal megkent szilikonos nyújtólapra borítjuk, kicsit átgyúrjuk, majd kör alakúra kinyújtjuk, és 6 körcikkre osztjuk.
- A tetejét lekenjük a maradék olvasztott vaj egy részével. A körcikket hosszában még kicsit megnyújtjuk, majd a szélesebb vége felől feltekerjük, kifli alakra hajlítjuk, a tejüket lekenjük egy kevés langyos tejjel és a maradék olvasztott vajjal.
- Sütőpapírral borított sütőlapra rakjuk a kifliket, majd 30-40 percig még pihentetjük őket, amíg a sütő bemelegszik 200 fokra. 200 C fokon sütjük 5 percig, majd további 15 percig 180 C fokon (és nem ottfelejteni, mint én!).
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)