Gombás-májas töltött csirkemell
Gombás-májas töltött csirkemell
Hozzávalók
A húshoz:
- 2 darab fél csirkemellfilé nagyobb
- 1 mokkáskanál só
- 2 evőkanál napraforgóolaj
- 50 ml víz
- 5-6 szelet bacon szalonna
A töltelékhez:
- 50 gramm füstölt szalonna
- 4 darab csirkemáj
- 150 gramm csiperkegomba
- 1 mokkáskanál só
- 1/4 mokkáskanál őrölt fekete bors
- 2 darab főtt tojás
A mártáshoz:
- 1 darab vöröshagyma kisebb fej
- 1 evőkanál napraforgóolaj
- 250 gramm csiperkegomba
- 1 mokkáskanál só
- 1/4 mokkáskanál őrölt fekete bors
- 1 teáskanál rizsliszt
- 175 gramm tejföl
- 30 ml víz
- 1/2 evőkanál petrezselyem aprított
A körethez:
- 600 gramm burgonya
- 1 teáskanál só
- 20 gramm vaj
- 50 ml tej
- 1 teáskanál fűszerpaprika
Instrukciók
- A csirkemellfilékből vékonyabb szelteket vágunk, óvatosan kiklopfoljuk, sózzuk, és félretesszük, amíg a tölteléket elkészítjük. A töltelékhez az apróra vágott szalonna zsírját kisütjük, majd rászórjuk az apróra vágott csiperkegombát, kicsit megsózzuk, borsozzuk, pár percig pirítjuk.
- A megtisztított csirkemájat kisebb kockákra vágjuk, a gombához adjuk, és 2-3 percig együtt pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, és hozzáadjuk a szintén apró kockákra vágott főtt tojásokat.
- A töltelékből 1-1 evőkanálnyit a hússzeletekre halmozunk, feltekerjük, majd 1-1 szelet bacon szalonnával körbetekerjük. Olajjal kikent hőálló tálba fektetjük őket, egy kevés vizet öntünk alá, majd 200 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük. Néha locsoljuk meg a húsok tetejét a keletkező szafttal.
- Amíg a hús sül, elkészítjük a mártást és a köretet. A mártáshoz, az apróra vágott hagymát megdinszteljük az olajon, majd hozzáadjuk a felszeletelt gombát, sózzuk, borsozzuk, és pár perc alatt megpároljuk. A lisztet simára keverjük a tejföllel, egy kevés vízzel hígítjuk, majd a gombához öntjük, és pár perc alatt besűrítjük vele a mártást. A végén az aprított petrezselyemmel fűszerezzük.
- A körethez a burgonyát megfőzzük, a vizet leöntjük róla, krumplinyomóval összetörjük, egy kicsit megsózzuk, majd a vajjal, a tejjel és a fűszerpaprikával alaposan összekeverjük. Tálaláskor a csirkemelltekercseket ferdén felszeleteljük, a gombamártást köré öntjük, és mellé kanalazzuk a krumplipürét.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)