Kelt túrós pogácsa rizslisztből
Kelt túrós pogácsa rizslisztből
Hozzávalók
- 100 ml tej
- 1 teáskanál kristálycukor
- 20 gramm friss élesztő
- 300 gramm rizsliszt
- 20 gramm útifűmaghéj
- 100 ml tej
- 50 gramm sütőmargarin
- 1,5 teáskanál só
- 250 gramm félzsíros tehéntúró
- 1 darab tojás
- 1-2 evőkanál tejföl
A tetejére:
- 1 darab tojás
- 1 teáskanál köménymag
- 1 teáskanál szezámmag
Instrukciók
- Az élesztőt a cukorral felfuttatjuk a langyos tejben. Az útifűmaghéjat beáztatjuk a szintén langyos másik 100 ml tejben.
- A lisztet a margarinnal, a sóval és a túróval jól elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tejes útifűmaghéjat, a tojást, és annyi tejfölt, amennyit felvesz.
- Közepesen kemény tésztát dagasztunk belőle.
- Konyharuhával letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztjük.
- Ezután meglisztezett gyúródeszkán kicsit átgyúrjuk, 3 cm vastagra kinyújtjuk. A tetejét éles késsel berácsozzuk, majd 4 cm-es szaggatóval kiszaggatjuk.
- Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk őket, a leeső tésztát összegyúrjuk, újra kiszaggatjuk.
- A pogácsák tetejét a felvert tojással megkenjük, a magokkal megszórjuk, és addig pihentetjük, amíg a sütő bemelegszik 180 fokra. 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük őket.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)