Kenyér – öregtésztával
Kenyér - öregtésztával
Hozzávalók
Az öregtésztához:
- 100 gramm Nutri Free mix per Pane
- 100 gramm Schar mix B
- 50 gramm Miklós' Universal mix
- 4 gramm útifűmaghéj
- 15 gramm élesztő friss
- 1 mokkáskanál só
- 1 teáskanál cukor
- 230-240 ml víz langyos
A kenyérhez:
- 100 gramm Nutri Free mix per Pane
- 100 gramm Schar mix B
- 100 gramm Miklós' Universal mix
- 1 teáskanál só
- 20 gramm élesztő friss
- 1 teáskanál cukor
- 6 gramm útifűmaghéj
- 2 evőkanál bambuszrostliszt
- 320 ml víz langyos
- 3 evőkanál olívaolaj
A forma kikenéséhez:
- 1 teáskanál vaj
- 1 evőkanál rizsliszt
A kenyér formázáshoz:
- 1 evőkanál olívaolaj
Instrukciók
- Az öregtésztához kimértem és összekevertem a liszteket, az útifűmaghéjat és a sót. Az élesztőt a cukorral felfuttattam 100 ml langyos vízben. Amikor az élesztő felfutott, beindítottam a robotgépet, és alaposan összekevertem a hozzávalókat a maradék langyos vízzel. A végén hozzáadtam az olívaolajat is. Ebből a mennyiségből 500 gramm öregtésztám lett. A tésztát beletettem egy zárható tetejű műanyag dobozba, nem zártam le teljesen, és a konyhapulton hagytam 4-5 óra hosszat.
- Utána lezártam a fedőt, és betettem a hűtőbe, ott pihent 3 napon keresztül. 3 nap után kimértem a robotgép táljába kenyérhez való liszteket, a sót, az útifűmaghéjat, és összekevertem 270 ml langyos vízzel és az olívaolajjal, és a hűtőből kivett öregtésztával. Az élesztőt ekkor még nem kevertem bele. Hagytam egy keveset pihenni, majd kevertem rajta megint egyet, és ezt ismételtem háromszor, kb. 15-20 perces szünetekkel. A végén hozzákevertem a maradék langyos vízben felfuttatott élesztőt is.
- Egy fedeles jénai tálat kikentem vajjal, beszórtam rizsliszttel, majd olajos kézzel átgyúrtam egy kicsit a tésztát, kimértem belőle 400 grammot, amit visszatettem a dobozba, lezártam, és betettem a hűtőbe.
- A többi tésztát hosszúkás alakúra formáztam, majd belehelyeztem a jénai tálba, a tetejét megkentem olajjal, éles késsel bevagdostam, majd letakarva kb. 50 perc alatt a duplájára kelesztettem.
- Ezután betettem a kenyeret a hideg sütőbe. A hőfokot beállítottam 190 fokra. A sütőtál tetejét 20 perc után le kellett venni, mert hozzáért a tészta. Így sütöttem 70 percig, majd kivettem a tálból, és még 10 percre visszatettem a rácsra.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)