Sign In

Receptek

Kenyér – öregtésztával

 

Kenyér - öregtésztával

Elkészítési idő 2 óra
Kategória Kenyér receptek, Pékáru receptek
Konyha Magyar
Mennyiség 70 dkg

Hozzávalók
  

Az öregtésztához:

  • 100 gramm Nutri Free mix per Pane
  • 100 gramm Schar mix B
  • 50 gramm Miklós' Universal mix
  • 4 gramm útifűmaghéj
  • 15 gramm élesztő friss
  • 1 mokkáskanál
  • 1 teáskanál cukor
  • 230-240 ml víz langyos

A kenyérhez:

  • 100 gramm Nutri Free mix per Pane
  • 100 gramm Schar mix B
  • 100 gramm Miklós' Universal mix
  • 1 teáskanál
  • 20 gramm élesztő friss
  • 1 teáskanál cukor
  • 6 gramm útifűmaghéj
  • 2 evőkanál bambuszrostliszt
  • 320 ml víz langyos
  • 3 evőkanál olívaolaj

A forma kikenéséhez:

  • 1 teáskanál vaj
  • 1 evőkanál rizsliszt

A kenyér formázáshoz:

  • 1 evőkanál olívaolaj

Instrukciók
 

  • Az öregtésztához kimértem és összekevertem a liszteket, az útifűmaghéjat és a sót. Az élesztőt a cukorral felfuttattam 100 ml langyos vízben. Amikor az élesztő felfutott, beindítottam a robotgépet, és alaposan összekevertem a hozzávalókat a maradék langyos vízzel. A végén hozzáadtam az olívaolajat is. Ebből a mennyiségből 500 gramm öregtésztám lett. A tésztát beletettem egy zárható tetejű műanyag dobozba, nem zártam le teljesen, és a konyhapulton hagytam 4-5 óra hosszat.
  • Utána lezártam a fedőt, és betettem a hűtőbe, ott pihent 3 napon keresztül. 3 nap után kimértem a robotgép táljába kenyérhez való liszteket, a sót, az útifűmaghéjat, és összekevertem 270 ml langyos vízzel és az olívaolajjal, és a hűtőből kivett öregtésztával. Az élesztőt ekkor még nem kevertem bele. Hagytam egy keveset pihenni, majd kevertem rajta megint egyet, és ezt ismételtem háromszor, kb. 15-20 perces szünetekkel. A végén hozzákevertem a maradék langyos vízben felfuttatott élesztőt is.
  • Egy fedeles jénai tálat kikentem vajjal, beszórtam rizsliszttel, majd olajos kézzel átgyúrtam egy kicsit a tésztát, kimértem belőle 400 grammot, amit visszatettem a dobozba, lezártam, és betettem a hűtőbe.
  • A többi tésztát hosszúkás alakúra formáztam, majd belehelyeztem a jénai tálba, a tetejét megkentem olajjal, éles késsel bevagdostam, majd letakarva kb. 50 perc alatt a duplájára kelesztettem.
  • Ezután betettem a kenyeret a hideg sütőbe. A hőfokot beállítottam 190 fokra. A sütőtál tetejét 20 perc után le kellett venni, mert hozzáért a tészta. Így sütöttem 70 percig, majd kivettem a tálból, és még 10 percre visszatettem a rácsra.  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó gluténmentes, kenyér, öregtészta, pékáru

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating