Meggyes-rizses szelet
Meggyes-rizses szelet
Hozzávalók
A tésztához:
- 100 ml tej
- 20 gramm élesztő
- 50 gramm porcukor
- 250 gramm Miklós' Universal mix liszt
- 50 gramm vaj
- 1 darab tojás
- 1 mokkáskanál só
- 1/2 darab citrom reszelt héja
A töltelékhez:
- 170 gramm rizs
- 150 gramm kristálycukor
- 900 ml tej
- 1/2 mokkáskanál só
- 20 gramm főzős vaníliás pudingpor
- 900 gramm meggy magozott
A forma kikenéséhez:
- 1 teáskanál vaj
- 1 evőkanál rizsliszt
A tetejére:
- 50 gramm mandulaforgács
- 1 evőkanál porcukor
Instrukciók
- Az élesztőt felfuttatjuk a tejben 1 teáskanál cukorral. A lisztet, a porcukrot, a sót a robotgép táljába mérjük, hozzáadjuk a tojást, a citromhéjat.
- A robotgépet beindítva, kanalanként hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, és a végén az olvasztott vajat. Viszonylag puha, lágy tésztát fogunk kapni. Letakarva pihentetjük, amíg a tölteléket elkészítjük.
- A rizst alaposan megmossuk, és 800 ml tejjel, a sóval és a cukorral puhára főzzük.
- Amikor már puha, a maradék 100 ml tejjel összekeverjük a pudingot, a rizshez öntjük, és 1-2 perc alatt sűrűre főzzük.
- Hideg vízzel telt edénybe állítjuk, és langyosra hűtjük, majd belekeverjük a kimagozott meggyet.
- A megkelt tésztát, lisztezett kézzel, egy vajjal kikent, liszttel beszórt 26 cm-es tortaformába igazgatjuk.
- A meggyes tejberizst rákanalazzuk, mandulával megszórjuk a tetejét.
- 200 C fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt megsütjük.
- Mikor langyosra hűlt, porcukorral megszórjuk. Melegen nehezebb, hidegen szépen lehet szeletelni.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)