Sign In

Receptek

Meggyes-rizses szelet

 

Meggyes-rizses szelet

Elkészítési idő 1 óra 40 perc
Kategória Édes sütemények
Konyha Magyar
Mennyiség 12 szelet

Hozzávalók
  

A tésztához:

  • 100 ml tej
  • 20 gramm élesztő
  • 50 gramm porcukor
  • 250 gramm Miklós' Universal mix liszt
  • 50 gramm vaj
  • 1 darab tojás
  • 1 mokkáskanál
  • 1/2 darab citrom reszelt héja

A töltelékhez:

  • 170 gramm rizs
  • 150 gramm kristálycukor
  • 900 ml tej
  • 1/2 mokkáskanál
  • 20 gramm főzős vaníliás pudingpor
  • 900 gramm meggy magozott

A forma kikenéséhez:

  • 1 teáskanál vaj
  • 1 evőkanál rizsliszt

A tetejére:

  • 50 gramm mandulaforgács
  • 1 evőkanál porcukor

Instrukciók
 

  • Az élesztőt felfuttatjuk a tejben 1 teáskanál cukorral. A lisztet, a porcukrot, a sót a robotgép táljába mérjük, hozzáadjuk a tojást, a citromhéjat.
  • A robotgépet beindítva, kanalanként hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, és a végén az olvasztott vajat. Viszonylag puha, lágy tésztát fogunk kapni. Letakarva pihentetjük, amíg a tölteléket elkészítjük.
  • A rizst alaposan megmossuk, és 800 ml tejjel, a sóval és a cukorral puhára főzzük.
  • Amikor már puha, a maradék 100 ml tejjel összekeverjük a pudingot, a rizshez öntjük, és 1-2 perc alatt sűrűre főzzük.
  • Hideg vízzel telt edénybe állítjuk, és langyosra hűtjük, majd belekeverjük a kimagozott meggyet.
  • A megkelt tésztát, lisztezett kézzel, egy vajjal kikent, liszttel beszórt 26 cm-es tortaformába igazgatjuk.
  • A meggyes tejberizst rákanalazzuk, mandulával megszórjuk a tetejét.
  • 200 C fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt megsütjük.
  • Mikor langyosra hűlt, porcukorral megszórjuk. Melegen nehezebb, hidegen szépen lehet szeletelni.  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó édes sütemény, gluténmentes, meggy, rizs

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating