Meggyes-túrós szelet
Meggyes-túrós szelet
Hozzávalók
A tésztához:
- 250 gramm Miklós' Universal mix liszt
- 150 gramm porcukor
- 10 gramm vaníliás cukor
- 6 gramm sütőpor
- 1 evőkanál kakaó
- 3 darab nagy tojás
- 100 gramm vaj
- 1/2 mokkáskanál só
A töltelékhez:
- 450 gramm tehéntúró
- 150 gramm porcukor
- 20 gramm vaníliás cukor
- 40 gramm vaníliás pudingpor
- 2 evőkanál kukoricakeményítő
- 2 darab nagy tojás
- 1000 gramm meggy magozott, előzőleg lecukrozott
Instrukciók
- A meggyet magozzuk ki, szórjuk meg pár kanál cukorral, és hagyjuk pár órát állni, majd alaposan csepegtessük le (érdemes már előző nap lecukrozni).
- A vajat olvasszuk fel, majd hűtsük vissza. A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, egy csipet sót, és az egész tojásokat, majd pár perc alatt keverjük jó habosra.
- Ezután állandó keverés mellett, kanalanként adjuk hozzá a sütőporral összekevert lisztet, végül pedig csorgassuk hozzá a felolvasztott, de visszahűtött vajat.
- A tepsit (22x32cm) béleljük ki sütőpapírral, majd egyenletesen simítsuk bele a massza kétharmad részét. A maradék masszához adjuk hozzá a kakaót, majd keverjük simára.
- A túróhoz adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tojások sárgáját, majd keverjük alaposan össze. Ezután adjuk hozzá a vaníliás pudingport (vagy keményítőt), és szintén keverjük össze. A tojások habját egy csipet sóval verjük fel kemény habbá, majd óvatosan keverjük hozzá a túróhoz.
- Ezután egyenletesen kanalazzuk rá a tepsiben lévő tésztára.
- Majd szórjuk meg az előzőleg lecukrozott, és alaposan lecsepegtetett meggyel.
- Végül a kakaós tésztát kiskanállal pötyögtessük a tetejére. Tegyük előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten (légkeveréssel 160 C fokon 50 perc alatt süssük készre.
- A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a tepsiben hűlni, majd a sütőpapírral együtt, emeljük át egy rácsra, és hűtsük ki teljesen. Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a süteményt porcukorral, szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.
- Én fele mennyiségből készítettem, 150 gramm lisztből, 2x50 gramm édesítőből (Sorbimides, ebből nagyon kevés kell, különben keserű lesz), a 3 nagy tojás helyett 2 kicsiből, 250 gramm túróból, és a többi hozzávalót is arányosan csökkentettem. 18x24 cm-es tepsiben sütöttem meg, légkeveréssel, 160 C fokon, 35 perc alatt.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)