Sign In

Receptek

Meggyes-túrós szelet

 

Meggyes-túrós szelet

Elkészítési idő 1 óra 20 perc
Kategória Édes sütemények
Konyha Magyar
Mennyiség 1 tepsi

Hozzávalók
  

A tésztához:

  • 250 gramm Miklós' Universal mix liszt
  • 150 gramm porcukor
  • 10 gramm vaníliás cukor
  • 6 gramm sütőpor
  • 1 evőkanál kakaó
  • 3 darab nagy tojás
  • 100 gramm vaj
  • 1/2 mokkáskanál

A töltelékhez:

  • 450 gramm tehéntúró
  • 150 gramm porcukor
  • 20 gramm vaníliás cukor
  • 40 gramm vaníliás pudingpor
  • 2 evőkanál kukoricakeményítő
  • 2 darab nagy tojás
  • 1000 gramm meggy magozott, előzőleg lecukrozott

Instrukciók
 

  • A meggyet magozzuk ki, szórjuk meg pár kanál cukorral, és hagyjuk pár órát állni, majd alaposan csepegtessük le (érdemes már előző nap lecukrozni).
  • A vajat olvasszuk fel, majd hűtsük vissza. A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, egy csipet sót, és az egész tojásokat, majd pár perc alatt keverjük jó habosra.
  • Ezután állandó keverés mellett, kanalanként adjuk hozzá a sütőporral összekevert lisztet, végül pedig csorgassuk hozzá a felolvasztott, de visszahűtött vajat.
  • A tepsit (22x32cm) béleljük ki sütőpapírral, majd egyenletesen simítsuk bele a massza kétharmad részét. A maradék masszához adjuk hozzá a kakaót, majd keverjük simára.
  • A túróhoz adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tojások sárgáját, majd keverjük alaposan össze. Ezután adjuk hozzá a vaníliás pudingport (vagy keményítőt), és szintén keverjük össze. A tojások habját egy csipet sóval verjük fel kemény habbá, majd óvatosan keverjük hozzá a túróhoz.
  • Ezután egyenletesen kanalazzuk rá a tepsiben lévő tésztára.
  • Majd szórjuk meg az előzőleg lecukrozott, és alaposan lecsepegtetett meggyel.
  • Végül a kakaós tésztát kiskanállal pötyögtessük a tetejére. Tegyük előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten (légkeveréssel 160 C fokon 50 perc alatt süssük készre.
  • A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a tepsiben hűlni, majd a sütőpapírral együtt, emeljük át egy rácsra, és hűtsük ki teljesen. Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a süteményt porcukorral, szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.
  • Én fele mennyiségből készítettem, 150 gramm lisztből, 2x50 gramm édesítőből (Sorbimides, ebből nagyon kevés kell, különben keserű lesz), a 3 nagy tojás helyett 2 kicsiből, 250 gramm túróból, és a többi hozzávalót is arányosan csökkentettem. 18x24 cm-es tepsiben sütöttem meg, légkeveréssel, 160 C fokon, 35 perc alatt. 

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó édes sütemény, gluténmentes, meggy, túró

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating