Nutellás kalács rizslisztből
Nutellás kalács rizslisztből
Hozzávalók
- 250 gramm rizsliszt
- 50 gramm mandulaliszt
- 15 gramm útifűmaghéj
- 50 gramm porcukor
- 10 gramm vaníliás cukor
- 1 mokkáskanál só
- 25 gramm friss élesztő
- 100 ml tej
- 1 teáskanál cukor
- 100 gramm tehéntúró
- 1 darab egész tojás
- 1 darab tojásfehérje
- kb. 80 ml tej
- 30 gramm olvasztott vaj
- 250 gramm nutella
A lekenéshez:
- 1 darab tojássárgája
- 1 evőkanál tej
Instrukciók
- Az élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk.
- A rizslisztet, mandulalisztet (lehet helyette is rizsliszt, de nagyon jó ízt ad a tésztának), útifűmaghéjat, porcukrot, vaníliás cukrot, sót a robotgép táljában kicsit összekeverjük. A túrót villával összetörjük (puhább, szaftosabb lesz a tészta, másnapra sem szárad ki), hozzákeverjük az egész tojást plusz a fehérjét.
- Amikor az élesztő felfutott, beindítjuk a robotgépet, hozzáadjuk a lisztekhez felfuttatott élesztőt, a tojással összekevert túrót, a langyos tejet, végül az olvasztott, de nem forró vajat.
- Alaposan összedolgozzuk a géppel, majd letakarjuk, és langyos helyen 45 percig kelesztjük. Amikor megkelt, rizsliszttel beszórt gyúrólapon kicsit átgyúrjuk, 3 részre osztjuk (kb. 270 gramm 1 gombóc), és mind a három gombócot, kb. 20x40 cm-es téglalappá nyújtunk.
- A téglalapokat megkenjük a nutellával, feltekerjük, és a feltekert csíkokat sütőpírra tesszük, és ott fonjuk össze, majd a sütőpapírral együtt tesszük a tepsibe.
- Letakarjuk, és addig kelesztjük még, amíg a sütő bemelegszik 180 C fokra. Lekenjük a tejjel összekevert tojással, és 30-35 perc alatt megsütjük.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)