Sós pogácsa
Előző este összegyúrjuk, éjszaka a hűtőben pihentetjük, másnap reggel megsütjük. De lehet reggel begyúrni, és este sütni. A nyers tésztát le is lehet fagyasztani, így érdemes dupla adagot készíteni. Fagyasztás után, ha felengedett a tészta, lehet nyújtani, szaggatni, sütni.
Gluténmentes sós pogácsa
Hozzávalók
- 30 ml tej
- 12 gramm friss élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 120 gramm dkg Miklós' Universal mix liszt
- 130 gramm rizsliszt
- 10 gramm útifűmaghéj
- 1 teáskanál só
- 60 gramm Rama sütőmargarin
- 70 gramm sertészsír
- 1 darab tojássárgája
- 150 gramm tejföl
A tepsi kikenéséhez:
- 1 teáskanál margarin
A pogácsák tetejére:
- 1 darab tojás
- 30 gramm reszelt sajt
Instrukciók
- Az élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk. A liszteket egy tálba mérjük az útifűmaghéjjal és a sóval együtt, majd összemorzsoljuk a margarinnal és a zsírral. A közepébe ütjük a tojássárgáját, beleöntjük a felfuttatott élesztőt és a tejfölt. Fakanállal összekeverjük, először csak a közepe részt, aztán fokozatosan a többi lisztet is hozzádolgozzuk.
- Kissé ragacsos lesz eleinte, de amennyire tudjuk, dolgozzuk simára a tésztát, közben az útifűmaghéj fel fogja szívni a nedvességet, és a végeredménynek egy könnyen gyúrható, de nem ragacsos tésztának kell lennie.
- Ha nagyon ragad (ha túl híg volt a tejföl), akkor adhatunk hozzá egy maréknyi lisztet még, de sokat ne, mert állás közben még keményedni fog a tészta. Csomagoljuk fóliába, és pihentessük a hűtőben egy éjszakán át.
- Másnap lisztezett gyúrólapon nyújtsuk ki ujjnyi vastagra, szaggassuk ki 4 cm-es szaggatóval, a kezünkkel kicsit sodorjuk meg, tegyük margarinnal megkent sütőlemezre, kenjük le a felvert tojással, és szórjuk meg a reszelt sajttal. 180 C fokra előmelegített sütőben süssük aranysárgára 18-20 perc alatt.