Sign In

Receptek

Spenótos túrógombóc fokhagymás sajtmártással

 

Spenótos túrógombóc fokhagymás sajtmártással

Elkészítési idő 1 óra 10 perc
Kategória Főétel
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre

Hozzávalók
  

A gombóchoz:

  • 200 gramm parajpüré fagyasztott
  • 500 gramm tehéntúró
  • 4 evőkanál rizsdara vagy kukoricadara
  • 2 darab tojás
  • 80 gramm kenyérbél vagy zsömle bele (gluténmentes)
  • 1 teáskanál
  • 1/2 mokkáskanál őrölt fekete bors
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 4 evőkanál napraforgóolaj a forgatáshoz

A sajtmártáshoz:

  • 40 gramm vaj
  • 2 evőkanál rizsliszt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 300 ml tej
  • 1 mokkáskanál
  • 100 gramm edami sajt reszelt
  • 100 gramm füstölt sajt
  • 200 ml főzőtejszín
  • 1/2 mokkáskanál színes bors durvára őrölt

Instrukciók
 

  • A túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a felengedett, lecsöpögtetett parajpürét, a darát, a sót, a tojások sárgáját, a borsot, a zúzott fokhagymát, az apró kockára vágott zsömlét, jól összekeverjük, majd a végén a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk.
  • Letakarjuk, majd betesszük a hűtőbe 60 percre, de akár egy egész éjszakára, hogy a darának legyen ideje megduzzadni, felszívni a nedvességet. Arról se feledkezzünk meg, hogy a rizsdarának vagy a kukoricadarának sokkal több időre van szüksége, hogy megduzzadjon.
  • Közben elkészítjük a sajtmártást. A lisztet a vajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd apránként, keverés közben, felöntjük a tejjel. Kicsit megsózzuk, hozzáadjuk a reszelt sajtot, addig melegítjük, amíg a sajt elolvad. A végén a tejszínnel dúsítjuk, megborsozzuk, és ha szükséges, még megsózzuk.
  • A pihenőidő után a spenótos masszából vizes kézzel 15 gombócot készítünk, és lobogó, enyhén sós vízbe tesszük őket, majd kicsit mérsékeljük a lángot, és miután a gombócok feljöttek a víz színére, még további 10-12 percig főzzük.
  • Amikor a gombócok készek, leszűrjük, és az olajon megforgatjuk őket. Tányérra rakjuk a gombócokat, a sajtmártással leöntjük, és egy kevés reszelt sajttal megszórjuk. 

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó fokhagyma, gluténmentes, sajt, spenót, túró, túrógombóc

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating