Spenótos túrógombóc fokhagymás sajtmártással
Spenótos túrógombóc fokhagymás sajtmártással
Hozzávalók
A gombóchoz:
- 200 gramm parajpüré fagyasztott
- 500 gramm tehéntúró
- 4 evőkanál rizsdara vagy kukoricadara
- 2 darab tojás
- 80 gramm kenyérbél vagy zsömle bele (gluténmentes)
- 1 teáskanál só
- 1/2 mokkáskanál őrölt fekete bors
- 1 gerezd fokhagyma
- 4 evőkanál napraforgóolaj a forgatáshoz
A sajtmártáshoz:
- 40 gramm vaj
- 2 evőkanál rizsliszt
- 2 gerezd fokhagyma
- 300 ml tej
- 1 mokkáskanál só
- 100 gramm edami sajt reszelt
- 100 gramm füstölt sajt
- 200 ml főzőtejszín
- 1/2 mokkáskanál színes bors durvára őrölt
Instrukciók
- A túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a felengedett, lecsöpögtetett parajpürét, a darát, a sót, a tojások sárgáját, a borsot, a zúzott fokhagymát, az apró kockára vágott zsömlét, jól összekeverjük, majd a végén a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk.
- Letakarjuk, majd betesszük a hűtőbe 60 percre, de akár egy egész éjszakára, hogy a darának legyen ideje megduzzadni, felszívni a nedvességet. Arról se feledkezzünk meg, hogy a rizsdarának vagy a kukoricadarának sokkal több időre van szüksége, hogy megduzzadjon.
- Közben elkészítjük a sajtmártást. A lisztet a vajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd apránként, keverés közben, felöntjük a tejjel. Kicsit megsózzuk, hozzáadjuk a reszelt sajtot, addig melegítjük, amíg a sajt elolvad. A végén a tejszínnel dúsítjuk, megborsozzuk, és ha szükséges, még megsózzuk.
- A pihenőidő után a spenótos masszából vizes kézzel 15 gombócot készítünk, és lobogó, enyhén sós vízbe tesszük őket, majd kicsit mérsékeljük a lángot, és miután a gombócok feljöttek a víz színére, még további 10-12 percig főzzük.
- Amikor a gombócok készek, leszűrjük, és az olajon megforgatjuk őket. Tányérra rakjuk a gombócokat, a sajtmártással leöntjük, és egy kevés reszelt sajttal megszórjuk.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)