Sütőtökös-diós rolád
Sütőtökös-diós rolád
Hozzávalók
A tésztához:
- 120 gramm rizsliszt
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna
- 1 mokkáskanál sütőpor
- 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
- 1/4 mokkáskanál só
- 3 darab tojás
- 100 gramm kristálycukor (édesítő)
- 250 gramm sült tök
- 80 gramm dió durvára aprított
- 1 teáskanál vaj a sütőpapír lekenéséhez
A krémhez:
- 30 gramm vaj
- 80 gramm porcukor
- 300 gramm mascarpone
- 100 ml habtejszín Hulala
- 80 gramm kesudió durvára aprított pirított
- 80 gramm dió durvára aprított pirított
Instrukciók
- Egy tálban összekeverjük a rizslisztet, a szódabikarbónát, a sütőport, a mézeskalács fűszerkeveréket (vagy őrölt fahéj és szegfűszeg) és a sót. A robotgép táljában krémes-habosra keverjük a tojásokat a cukorral, majd egy keveset elveszünk belőle, a héj nélküli sült tökhöz adjuk, botmixerrel pürésítjük, és a tojásos krémhez adjuk.
- A gépet lassabb fokozatra állítjuk, apránként hozzáadjuk a lisztes keveréket, és csomómentesre összedolgozzuk.
- A sütőlemezt (37x27 cm) a vajjal megkent sütőpapírral kibéleljük, majd beleöntjük a sütőtökös masszát, a tetejére szórjuk a durvára aprított diót, kicsit rá is nyomkodhatjuk. 180 C fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük.
- Amikor megsült, egy tiszta konyharuhára csúsztatjuk, egy hirtelen mozdulattal átfordítjuk, hogy a diós oldala legyen alul, majd a konyharuha segítségével feltekerjük, és így hagyjuk kihűlni.
- A krémhez a vajat, a porcukrot és a mascarponét krémesre keverjük, majd hozzáadjuk a kemény habbá vert tejszínt, végül a kesudiót és a diót.
- A kihűlt tésztát kitekerjük, rákenjük a krémet, majd visszatekerjük, és óvatosan egy hosszúkás tálra helyezzük. 4-5 óra hosszára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)