Szalonnás-hagymás pite – rizslisztből
Szalonnás-hagymás pite - rizslisztből
Hozzávalók
A tésztához:
- 20 gramm élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 300 ml langyos víz
- 200 gramm rizsliszt (fehér is, barna is jó)
- 1 evőkanál útifűmaghéj
- 1 teáskanál só
A töltelékhez:
- 700 gramm vöröshagyma (lehet néhány darab lila is)
- 300 gramm húsos, főtt császárszalonna
- 200 ml tejföl
- 1 darab nagy tojás
- 1/2 mokkáskanál őrölt köménymag
- 1 mokkáskanál fűszerpaprika
- 1/2 mokkáskanál őrölt fekete bors
- 1 mokkáskanál só
A tepsi kikenéséhez:
- 2 evőkanál napraforgóolaj
Instrukciók
- Az élesztőt 100 ml langyos, cukros vízben felfuttatjuk.
- A lisztet az útfűmaghéjjal és a sóval összeforgatjuk, majd a felfuttatott élesztővel, és a maradék langyos vízzel összegyúrjuk. Letakarva, langyos helyen, kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
- Közben elkészítjük a tölteléket. A szalonnát vékony csíkokra vágjuk, és egy nagyobb serpenyőben félig kisütjük a zsírját.
- A hagymát megtisztítjuk, karikára vágjuk, a szalonnához adjuk, és 5-6 percig pároljuk, amíg egy kicsit összeesik, majd hűlni hagyjuk.
- A tejfölt a tojással, a sóval és a fűszerekkel összekeverjük, majd a szalonnás hagymára öntjük, azzal is jól összekeverjük.
- A tésztát lisztezett gyúrólapra borítjuk, kinyújtjuk egy nagyobb tepsi méretére (kb. 35x25), picit meglisztezzük a tetejét, feltekerjük, a tepsibe helyezzük, kitekerjük úgy, hogy egy kis pereme legyen a tésztának.
- Betesszük a hideg sütőbe, feltekerjük a hőt 180 fokra, és 15-20 percig sütjük, amíg a tészta kicsit megemelkedik. Akkor kivesszük, rásimítjuk a szalonnás-hagymás tölteléket, visszatesszük a sütőbe, és további 25-30 perc alatt készre sütjük.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)