Gluténmentes szilvás-joghurtos torta
Nagyon finom és mutatós torta, ami valójában nem is joghurttal, hanem tejföllel készül, és egy nagyon kellemes ízhatás a végeredmény 🙂
Szilvás-joghurtos torta gluténmentesen
Nagyon finom és mutatós torta, ami valójában nem is joghurttal, hanem tejföllel készül, és egy nagyon kellemes ízhatás a végeredmény 🙂
Hozzávalók
A tésztához:
- 30 gramm barna rizsliszt
- 10 gramm kakaópor
- 3 darab tojásfehérje
- 35 gramm kristálycukor édesítésképpen
- 3 gramm sütőpor
- 3 darab tojássárgája
- 10 gramm étolaj
A krémhez:
- 400 gramm szilva magozva
- 80 gramm főzős pudingpor tejszín vagy vanília ízű
- 200 ml tej 2,8%-os
- 100 gramm kristálycukor (édesítő)
- 1 teáskanál vanília aroma
- 500 ml tej 2,8%-os
- 300 gramm tejföl 20%-os
Instrukciók
- Egy 26 cm-es tortaforma aljába szilikonos sütőpapírt teszünk.
- A formába tesszük a felezett, majd negyedekbe vágott, magozott szilvákat, a domború, héjas oldalukkal lefelé.
- A pudinghoz egy tálba tesszük a pudingport, a kristálycukrot, 200 ml tejet, és csomómentesre keverjük.
- Feltesszük a tűzhelyre melegedni az 500 ml tejet a vanília aromával. Amikor felforrt a tej, hozzáöntjük a pudingporral, cukorral elkevert tejet, és sűrűre főzzük kb. 2 perc alatt.
- Ha kész a puding, elzárjuk alatta a gázt, és apránként hozzákeverjük a tejfölt.
- Teljesen egyneművé keverjük, majd az elkészült tejfölös pudingot apránként a szilvára, a formába kanalazzuk.
- Ha mindet belemertük, megütögetjük a formát, hogy a puding egyenletesen elterüljön benne.
- Félretesszük hűlni a formát, és elkészítjük a piskótát. Ehhez a lisztet először elkeverjük a kakaóporral, és félretesszük.
- A tojásfehérjét a kristálycukorral kemény, de nem törős habbá verjük.
- Mikor a hab készen van, hozzákeverjük a tojássárgájákat is, majd a kakaós, sütőporos lisztet, végül hozzáadjuk az olajat is a piskótához.
- Az elkészült piskótát a tortaformába rétegezzük a pudingra, majd betesszük az egészet a 180°C-ra előmelegített sütőbe, és 40 percen keresztül sütjük, légkeverés nélkül.
- Ha megsült, hagyjuk a formában kihűlni, majd betesszük hűtőbe.
- Amikor kihűlt, körbevágjuk, levesszük a tortaforma oldalát, egy tányér segítségével átfordítjuk és lehúzzuk róla a sütőpapírt. Jó étvágyat hozzá! 🙂