Sign In

Tejfölös keksz

 

Tejfölös keksz

Elkészítési idő 50 perc
Kategória Édes sütemények
Konyha Magyar
Mennyiség 46 db

Hozzávalók
  

  • 100 gramm vaj
  • 60 gramm porcukor
  • 10 gramm cukor vaníliás
  • 1/2 mokkáskanál
  • 50 gramm tejföl
  • 120 gramm rizsliszt
  • 120 gramm kukoricaliszt

A nyújtáshoz:

  • 10 gramm kukoricaliszt

A díszítéshez:

  • 50 gramm étcsokoládé
  • 1 teáskanál napraforgóolaj
  • 1 mokkáskanál tej
  • 1 evőkanál díszítő cukor

Instrukciók
 

  • A porcukrot habosra keverjük a szoba-hőmérsékletű vajjal, hozzáadjuk a sót és a tejfölt, majd hozzászitáljuk a lisztet, és összegyúrjuk. Egy könnyen gyúrható, jól formázható, de nem ragacsos tésztát kell kapnunk.
  • A tésztagombócot tekerjük fóliába, és tegyük be a hűtőbe 30 percre.
  • Az idő letelte után osszuk a tésztát 4 részre, az első gombócot kicsit gyúrjuk át, mert ha túl hideg a tészta, akkor törni fog. Kukoricaliszttel behintett gyúrólapon nyújtsuk ki kb. fél centiméter vastagra, tetszőleges formával szaggassuk ki, sorakoztassuk sütőpapírral borított tepsire.
  • 180 fokra előmelegített sütőben süssük meg 12-15 perc alatt. Melegen ne nyúljunk hozzá, mert atomjaira esik szét.
  • Miután kihűltek a kekszek, a csokoládét forró vízbe állított pohárban, az olajjal, és egy kevés tejjel összekeverve olvasszuk fel, majd csorgassuk rá a kekszekre, majd gyorsan, mielőtt a csokoládé megszilárdul, szórjuk meg a díszítő cukorral, kicsit nyomkodjuk is rá, hogy ne potyogjanak le.
  • Ha tálcán, szalvétával letakarva tároljuk, akkor ropogós marad, ha zárt dobozban tároljuk, akkor puha, omlós lesz. 3-4 hétig eltartható, feltéve, ha marad belőle.  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó édes sütemény, gluténmentes, keksz, tejföl

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating