Tejfölös keksz
Tejfölös keksz
Hozzávalók
- 100 gramm vaj
- 60 gramm porcukor
- 10 gramm cukor vaníliás
- 1/2 mokkáskanál só
- 50 gramm tejföl
- 120 gramm rizsliszt
- 120 gramm kukoricaliszt
A nyújtáshoz:
- 10 gramm kukoricaliszt
A díszítéshez:
- 50 gramm étcsokoládé
- 1 teáskanál napraforgóolaj
- 1 mokkáskanál tej
- 1 evőkanál díszítő cukor
Instrukciók
- A porcukrot habosra keverjük a szoba-hőmérsékletű vajjal, hozzáadjuk a sót és a tejfölt, majd hozzászitáljuk a lisztet, és összegyúrjuk. Egy könnyen gyúrható, jól formázható, de nem ragacsos tésztát kell kapnunk.
- A tésztagombócot tekerjük fóliába, és tegyük be a hűtőbe 30 percre.
- Az idő letelte után osszuk a tésztát 4 részre, az első gombócot kicsit gyúrjuk át, mert ha túl hideg a tészta, akkor törni fog. Kukoricaliszttel behintett gyúrólapon nyújtsuk ki kb. fél centiméter vastagra, tetszőleges formával szaggassuk ki, sorakoztassuk sütőpapírral borított tepsire.
- 180 fokra előmelegített sütőben süssük meg 12-15 perc alatt. Melegen ne nyúljunk hozzá, mert atomjaira esik szét.
- Miután kihűltek a kekszek, a csokoládét forró vízbe állított pohárban, az olajjal, és egy kevés tejjel összekeverve olvasszuk fel, majd csorgassuk rá a kekszekre, majd gyorsan, mielőtt a csokoládé megszilárdul, szórjuk meg a díszítő cukorral, kicsit nyomkodjuk is rá, hogy ne potyogjanak le.
- Ha tálcán, szalvétával letakarva tároljuk, akkor ropogós marad, ha zárt dobozban tároljuk, akkor puha, omlós lesz. 3-4 hétig eltartható, feltéve, ha marad belőle.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)