Tészta, fűszeres babbal
Tészta, fűszeres babbal
Hozzávalók
A tésztához:
- 250 gramm penne tészta (gluténmentes)
- 1 evőkanál só
- 2 evőkanál napraforgóolaj
A babos raguhoz:
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1/2 darab póréhagyma
- 1 darab piros kaliforniai paprika
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 darab paradicsom
- 1/2 mokkáskanál őrölt koriander
- 1/2 mokkáskanál őrölt köménymag
- 1/2 mokkáskanál őrölt fahéj
- 1/2 mokkáskanál őrölt fekete bors
- 2 evőkanál balzsamecet
- 1 darab húsleveskocka
- 100 ml víz
- 3 evőkanál sűrített paradicsom
- 1-2 teáskanál kristálycukor
- 1 darab konzerv fekete bab kb. 400 gramm
- 1/4 mokkáskanál chilipehely (elmaradhat)
Instrukciók
- A tésztát 5-6 percig szoktam főzni bő, lobogó, enyhén sós vízben, majd elzárom alatta a tüzet, lefedem, és a forró vízben hagyom, hogy jól megduzzadjon. Néha megkóstolom, és amikor már jó, leszűröm, hideg vízzel leöblítem, jól lecsepegtetem, majd egy kevés olajjal óvatosan összekeverem, hogy ne ragadjon össze.
- A raguhoz a karikára vágott póréhagymát, a kisebb kockákra vágott paprikát, és a finomra aprított fokhagymát az olívaolajon, erősebb lángon, kevergetve sütjük 1-2 percig, majd hozzáadjuk a szintén kisebb kockákra vágott paradicsomot és a fűszereket.
- A leveskockát 100 ml forró vízben feloldjuk, a raguhoz öntjük, majd hozzáadjuk a balzsamecetet, a sűrített paradicsomot, a cukrot, és lefedve, kis lángon, kb. 10 percig pároljuk.
- Ezután adjuk hozzá a fekete babot, és 6-8 percig még együtt főzzük. Tálaláskor a főtt tészta tetejére halmozzuk a ragut, és megszórjuk egy csipet chilipehellyel.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)