A tésztát 5-6 percig szoktam főzni bő, lobogó, enyhén sós vízben, majd elzárom alatta a tüzet, lefedem, és a forró vízben hagyom, hogy jól megduzzadjon. Néha megkóstolom, és amikor már jó, leszűröm, hideg vízzel leöblítem, jól lecsepegtetem, majd egy kevés olajjal óvatosan összekeverem, hogy ne ragadjon össze.
A raguhoz a karikára vágott póréhagymát, a kisebb kockákra vágott paprikát, és a finomra aprított fokhagymát az olívaolajon, erősebb lángon, kevergetve sütjük 1-2 percig, majd hozzáadjuk a szintén kisebb kockákra vágott paradicsomot és a fűszereket.
A leveskockát 100 ml forró vízben feloldjuk, a raguhoz öntjük, majd hozzáadjuk a balzsamecetet, a sűrített paradicsomot, a cukrot, és lefedve, kis lángon, kb. 10 percig pároljuk.
Ezután adjuk hozzá a fekete babot, és 6-8 percig még együtt főzzük. Tálaláskor a főtt tészta tetejére halmozzuk a ragut, és megszórjuk egy csipet chilipehellyel.