Töltött cukkinikarika
Töltött cukkinikarika
Hozzávalók
A raguhoz:
- 1 darab nagyobb cukkini kb. 1300 gramm
- 1 fej nagyobb vöröshagyma
- 3 evőkanál étolaj
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 3 darab zöldpaprika
- 2 darab paradicsom
- 1/2 teáskanál só
- 100 ml tejföl
A töltelékhez:
- 300 gramm csirkemellfilé
- 1/2 teáskanál só
- 1/2 mokkáskanál őrölt fekete bors
- 1 darab tojás
- 2 gerezd fokhagyma
- 2-3 evőkanál gluténmentes zsemlemorzsa vagy főtt rizs
- 30 gramm reszelt sajt
A tetejére:
- 100 ml tejföl
- 30 gramm reszelt sajt
Instrukciók
- A cukkinit meghámozzuk, majd 8 szép szeletet vágunk belőle. A közepét kivágjuk, ha nagyon magos, akkor eldobjuk, ha nem, akkor felhasználjuk a raguhoz.
- A felaprított hagymát megdinszteljük az olajon, felét félretesszük a töltelékhez, majd a maradékot megszórjuk a fűszerpaprikával. Hozzáadjuk a felaprított zöldpaprikát, paradicsomot, megsózzuk, és fedő alatt, kis lángon 15 percig pároljuk, amíg kicsit összeesik.
- Ekkor hozzáadjuk a cukkiniből megmaradt, kisebb kockákra vágott részt is, és további 5 percig pároljuk. Végül hozzáadjuk a tejfölt, összekeverjük, és ezt a lecsós alapot beleöntjük egy akkora tepsibe, amiben a cukkinikarikák egymás mellett elférnek.
- Az előzőleg kicsit besózott, majd lecsöpögtetett cukkinikarikákat a lecsós alapra tesszük. (Nekem 6 fért el, a többit másnap sütöttem meg a maradék töltelékkel együtt).
- A töltelékhez a hozzávalókat összekeverjük, a félretett dinsztelt hagymával együtt, és nagyobb diónyi gombócokat teszünk a karikák közepére. A maradék tejföllel lekenjük a gombócok tetejét, a maradék tejfölt az alapra csurgatjuk, majd 190 C fokra előmelegített sütőben sütjük 30 percig.
- 30 perc után megszórjuk a reszelt sajttal, és további 10 perc alatt szép pirosra sütjük. Párolt barna rizzsel tálaljuk.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)