Sign In

Receptek

Túrós batyu – barna rizslisztből

Túrós batyu – barna rizslisztből

 

Túrós batyu - barna rizslisztből

Elkészítési idő 2 óra
Kategória Pékáru receptek
Konyha Magyar
Mennyiség 16 db

Hozzávalók
  

A tésztához:

  • 30 gramm friss élesztő
  • kb. 300 ml tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 evőkanál útifűmaghéj
  • 300 gramm barna rizsliszt (egy része - 50-100 gramm - lehet alacsony szénhidrát tartalmú magliszt)
  • 100 gramm zsírszegény túró (elmaradhat)
  • 1 darab tojás
  • 1 mokkáskanál
  • 1 evőkanál porcukor (édesítő)
  • 50 ml napraforgóolaj vagy olvasztott vaj

A töltelékhez:

  • 250 gramm zsírszegény tehéntúró
  • 10 gramm vaníliás cukor (édesítő)
  • 1 darab tojássárgája
  • 2 evőkanál porcukor (porrá őrölt édesítő)
  • 1/2 darab citrom reszelt héja
  • 20 gramm mazsola

A batyuk lekenéséhez:

  • 1 darab tojás

A tetejére:

  • 1 evőkanál porcukor (porrá őrölt édesítő)

A tepsi kikenéséhez:

  • 1 evőkanál napraforgóolaj

Instrukciók
 

  • Az élesztőt a cukorral felfuttatjuk 100 ml langyos tejben. Az útifűmaghéjat beáztatjuk 100 ml langyos tejbe, és félretesszük, amíg megkocsonyásodik. A lisztet a robotgép táljába mérjük, hozzáadjuk a sót, az édesítőt, a tojást, a túrót (elmaradhat, de a túróval tovább marad puha a tészta), a felfuttatott élesztőt, majd elindítjuk a gépet.
  • Amikor már nagyjából minden jól összekeveredett, belecsorgatjuk az olajat, és annyit a maradék langyos tejből, hogy egy jól keverhető, gyúrható, kicsit ragacsos tésztát kapjunk, majd jól kidolgozzuk a géppel (vagy kézzel). Kicsit meglisztezzük a tészta tetejét, letakarjuk egy tiszta konyharuhával, majd langyos, huzatmentes helyen, 45-50 perc alatt a duplájára kelesztjük.
  • Közben elkészítjük a tölteléket. A túrót villával összetörjük, majd hozzákeverjük a többi hozzávalót. A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkán átgyúrjuk, 4 részre osztjuk. Ezután egyenként négyszögletes lappá nyújtjuk, mindegyiket 4 négyzetre vágjuk. Közepükre halmozunk 1-1 kanálnyi túrós tölteléket, a 4 csücsköt összecsippentjük.
  • Olajjal megkent tepsire rakosgatjuk őket, a tetejüket felvert tojással megkenjük. 180 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt megsütjük. Tálalás előtt porcukorral (porrá őrölt édesítővel) szórjuk meg a tetejüket.  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó barna rizsliszt, batyu, gluténmentes, túró, túrós batyu

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating