Túrós batyu – barna rizslisztből
Túrós batyu - barna rizslisztből
Hozzávalók
A tésztához:
- 30 gramm friss élesztő
- kb. 300 ml tej
- 1 teáskanál cukor
- 2 evőkanál útifűmaghéj
- 300 gramm barna rizsliszt (egy része - 50-100 gramm - lehet alacsony szénhidrát tartalmú magliszt)
- 100 gramm zsírszegény túró (elmaradhat)
- 1 darab tojás
- 1 mokkáskanál só
- 1 evőkanál porcukor (édesítő)
- 50 ml napraforgóolaj vagy olvasztott vaj
A töltelékhez:
- 250 gramm zsírszegény tehéntúró
- 10 gramm vaníliás cukor (édesítő)
- 1 darab tojássárgája
- 2 evőkanál porcukor (porrá őrölt édesítő)
- 1/2 darab citrom reszelt héja
- 20 gramm mazsola
A batyuk lekenéséhez:
- 1 darab tojás
A tetejére:
- 1 evőkanál porcukor (porrá őrölt édesítő)
A tepsi kikenéséhez:
- 1 evőkanál napraforgóolaj
Instrukciók
- Az élesztőt a cukorral felfuttatjuk 100 ml langyos tejben. Az útifűmaghéjat beáztatjuk 100 ml langyos tejbe, és félretesszük, amíg megkocsonyásodik. A lisztet a robotgép táljába mérjük, hozzáadjuk a sót, az édesítőt, a tojást, a túrót (elmaradhat, de a túróval tovább marad puha a tészta), a felfuttatott élesztőt, majd elindítjuk a gépet.
- Amikor már nagyjából minden jól összekeveredett, belecsorgatjuk az olajat, és annyit a maradék langyos tejből, hogy egy jól keverhető, gyúrható, kicsit ragacsos tésztát kapjunk, majd jól kidolgozzuk a géppel (vagy kézzel). Kicsit meglisztezzük a tészta tetejét, letakarjuk egy tiszta konyharuhával, majd langyos, huzatmentes helyen, 45-50 perc alatt a duplájára kelesztjük.
- Közben elkészítjük a tölteléket. A túrót villával összetörjük, majd hozzákeverjük a többi hozzávalót. A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkán átgyúrjuk, 4 részre osztjuk. Ezután egyenként négyszögletes lappá nyújtjuk, mindegyiket 4 négyzetre vágjuk. Közepükre halmozunk 1-1 kanálnyi túrós tölteléket, a 4 csücsköt összecsippentjük.
- Olajjal megkent tepsire rakosgatjuk őket, a tetejüket felvert tojással megkenjük. 180 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt megsütjük. Tálalás előtt porcukorral (porrá őrölt édesítővel) szórjuk meg a tetejüket.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)