Sign In

Receptek

Túrós-citromos szelet – gluténmentes

Túrós-citromos szelet – gluténmentes

 

Túrós citromos szelet gluténmentes mentesmagazin

Túrós-citromos szelet (Gluténmentes)

Ezt a receptet egy főzős oldalon találtam, azonnal beleszerettem, és biztos voltam benne, hogy gluténmentesen is nagyon finom lesz! Nem csalódtam! Némi változtatást azért elvégeztem, a saját ízlésünkre alakítottam a receptet 🙂
Elkészítési idő 1 óra 20 perc
Kategória Édes sütemények, Torta receptek
Konyha Magyar
Mennyiség 18 szelet

Hozzávalók
  

A tésztához:

  • 4 darab tojás
  • 4 evőkanál kristálycukor
  • 2 evőkanál víz
  • 6 evőkanál rizsliszt
  • 4 gramm sütőpor
  • 2 gramm szódabikarbóna
  • 1 mokkáskanál vaj a sütőpapír kenéséhez

A krémhez:

  • 500 ml tej
  • 7 evőkanál rizsdara
  • 10 gramm vaníliás cukor
  • 1/4 mokkáskanál
  • 100 gramm vaj
  • 100 gramm porcukor
  • 1 evőkanál méz
  • 400 gramm félzsíros tehéntúró
  • 1 darab citrom leve és reszelt héja

A töltéshez:

  • 20 darab piskótatallér (gluténmentes)
  • 1/2 darab citrom leve
  • 1 evőkanál porcukor
  • 100 ml víz

A lekenéshez:

  • 4 evőkanál sárgabaracklekvár

A tetejére:

  • 100 gramm fehér csokoládé
  • 1/2 darab citrom leve

Instrukciók
 

  • Először a tejbedarát készítsük el a krémhez, hogy legyen ideje kihűlni. A rizsdarát sűrűre főzzük a tejben a vaníliás cukorral és a sóval, majd félretesszük hűlni, amíg a tésztát megsütjük. (Arra figyeljünk, hogy a rizsdarát sokkal tovább kell főzni, mint a búzadarát, különben folyós lehet a krém. Ha esetleg így járnánk, keverhetünk a krémhez 1-2 tk útifűmaghéjat.)
  • Az egész tojásokat krémes-habosra keverjük a cukorral és a vízzel, majd apránként hozzáadjuk a sütőporral és a szódabikarbónával összekevert lisztet.
  • Egy sütőlemezt (27x37 cm) kibélelünk sütőpapírral, vékonyan megkenjük vajjal, majd elterítjük rajta a tésztát. 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük. Miután megsült, papírral együtt rácsra tesszük, hogy kihűljön.
  • A krémhez a vajat habosra keverjük a porcukorral, a mézzel, a citromlével, majd hozzáadjuk a villával összetört túrót, és a citrom reszelt héját. Amikor már viszonylag egynemű, hozzákeverjük a kihűlt tejbedarát, és jó habosra keverjük.
  • A kihűlt tésztáról lehúzzuk a sütőpapírt, félbevágjuk, az egyik felét egy tálcára tesszük, megkenjük 2 ek sárgabaracklekvárral, majd rákenjük a túrós krém felét.
  • A citrom levét és a porcukrot összekeverjük, felöntjük a vízzel, és a piskótakorongokat belemártjuk, kicsit áztatjuk, majd így osztjuk el a túrós krémen, végül rákenjük a túrókrém másik felét.
  • A másik piskótalapot is megkenjük lekvárral, és a lekváros felével ráborítjuk a krémre. Egy kicsit lenyomkodjuk a tésztát, hogy egyenletesen elterüljön a krém.
  • A fehér csokoládét összetördeljük, és egy forró vízbe állított bögrébe szórjuk, hozzáöntjük a citromlevet, és kevergetve felolvasztjuk. Nekem kevés volt a csokim itthon, ezért megtoldottam 2 ek baracklekvárral. Igaz, nem lett kemény a bevonat, de eszméletlen finom!
  • A megolvadt csokit a tészta tetejére öntjük, késsel egyenesre simítjuk, majd betesszük a hűtőbe 1 éjszakára, hogy a piskótatallér megpuhuljon. Másnap forró vízbe mártott késsel felszeleteljük.  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó citromos, gluténmentes, túrós

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating