Vajas kifli
Vajas kifli
Hozzávalók
- 150 gramm Miklós' Universal mix liszt
- 100 gramm Schar mix B liszt
- 1 teáskanál só
- 20 gramm friss élesztő
- 2 teáskanál cukor
- 160-170 ml langyos tej
- 50 gramm olvasztott vaj
A kiflik tetejére:
- 1 darab tojás
- 1 mokkáskanál só
- 1 mokkáskanál lenmag
- 1 mokkáskanál szezámmag
Instrukciók
- A langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
- A liszteket egy tálba szitáljuk. Beleszórjuk a sót, hozzáöntjük az élesztős tejet, az olvasztott (de nem forró!) vajat, és szép sima, az edény falától elváló tésztát dagasztunk.
- A tésztát konyharuhával letakarjuk, és minimum fél óra alatt a duplájára kelesztjük. Amikor megkelt, ismét átgyúrjuk, meglisztezzük, letakarjuk konyharuhával, és még negyed óráig kelesztjük.
- Ezután kb. 3-4 mm vastag körlapot nyújtunk. A körlapot átlósan nyolc háromszögforma körcikkre vágjuk. A körcikkeket a kör közepén levő csúcsuk felé szorosan feltekerjük, és kiflit formálunk belőlük. A kifliket ezután még fél órát kelesztjük.
- Közben egy nagy, legalább 4 literes fazékban egy csipet sóval és egy kiskanál cukorral vizet forralunk (éppen csak forrjon).) A sütőt előmelegítjük, és előkészítünk egy sütőpapírral bélelt nagy tepsit.
- Amint a víz forrni kezd, szűrőlapáttal egyenként belerakjuk a kifliket, óvatosan lenyomjuk a víz alá, és a víz alatt tartjuk őket, amíg tízig számolunk. Ezután kivesszük a kifliket, és a tepsibe rakjuk őket. Ezt a műveletet minden kiflivel megismételjük.
- A kiflik tetejét ezután megkenjük a felvert tojással, megszórjuk a szezámmaggal, lenmaggal, sóval, majd 200 C fokra előmelegített sütőben, kb. 20 perc alatt, szép aranybarnára sütjük őket.
- A főzést elhagyhatjuk, de akkor a kiflik kevésbé lesznek ropogósak!
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)