Sign In

Vajas kifli

Vajas kifli

 

Vajas kifli

Elkészítési idő 2 óra
Kategória Pékáru receptek
Konyha Magyar
Mennyiség 4 db

Hozzávalók
  

  • 150 gramm Miklós' Universal mix liszt
  • 100 gramm Schar mix B liszt
  • 1 teáskanál
  • 20 gramm friss élesztő
  • 2 teáskanál cukor
  • 160-170 ml langyos tej
  • 50 gramm olvasztott vaj

A kiflik tetejére:

  • 1 darab tojás
  • 1 mokkáskanál
  • 1 mokkáskanál lenmag
  • 1 mokkáskanál szezámmag

Instrukciók
 

  • A langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
  • A liszteket egy tálba szitáljuk. Beleszórjuk a sót, hozzáöntjük az élesztős tejet, az olvasztott (de nem forró!) vajat, és szép sima, az edény falától elváló tésztát dagasztunk.
  • A tésztát konyharuhával letakarjuk, és minimum fél óra alatt a duplájára kelesztjük. Amikor megkelt, ismét átgyúrjuk, meglisztezzük, letakarjuk konyharuhával, és még negyed óráig kelesztjük.
  • Ezután kb. 3-4 mm vastag körlapot nyújtunk. A körlapot átlósan nyolc háromszögforma körcikkre vágjuk. A körcikkeket a kör közepén levő csúcsuk felé szorosan feltekerjük, és kiflit formálunk belőlük. A kifliket ezután még fél órát kelesztjük.
  • Közben egy nagy, legalább 4 literes fazékban egy csipet sóval és egy kiskanál cukorral vizet forralunk (éppen csak forrjon).) A sütőt előmelegítjük, és előkészítünk egy sütőpapírral bélelt nagy tepsit.
  • Amint a víz forrni kezd, szűrőlapáttal egyenként belerakjuk a kifliket, óvatosan lenyomjuk a víz alá, és a víz alatt tartjuk őket, amíg tízig számolunk. Ezután kivesszük a kifliket, és a tepsibe rakjuk őket. Ezt a műveletet minden kiflivel megismételjük.
  • A kiflik tetejét ezután megkenjük a felvert tojással, megszórjuk a szezámmaggal, lenmaggal, sóval, majd 200 C fokra előmelegített sütőben, kb. 20 perc alatt, szép aranybarnára sütjük őket.
  • A főzést elhagyhatjuk, de akkor a kiflik kevésbé lesznek ropogósak!  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó gluténmentes, kifli, pékáru, vajas

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating