A finomra aprított hagymát megdinszteljük az olajon, a végén hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is.
A paradicsomokat egy pillanatra forró vízbe mártjuk, így könnyű lehúzni a héjukat, majd felaprítva a hagymához adjuk.
Hozzáadjuk a zöldségleveskockát, a borsot, bazsalikomot, oregánót, és lefedve, takaréklángon puhára pároljuk.
A zsömle vagy kenyér belét kockára vágjuk, ráöntünk egy kevés paradicsomlevet, botmixerrel pürésítjük, majd a puhára párolt paradicsomhoz öntjük, egyet még pörgetünk rajta, de maradjon darabos a paradicsom.
Öntsük hozzá a többi paradicsomlét, ha kell, még sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük.
A mortadellát pirítsuk meg néhány csepp olajon.
A fokhagymás kenyérhez keverjük össze az olajat a zúzott fokhagymával, fűszerekkel, sóval, kenjük a kenyérszeletekre, és grillsütőben pirítsuk meg. Külön tálaljuk majd a leveshez, a pirított mortadellával és a reszelt parmezánnal.