Vissza

Mimóza torta

Elkészítési idő 2 óra
Kategória Torta receptek
Konyha Olasz
Mennyiség 6 főre

Hozzávalók
  

A piskótához:

  • 6 darab egész tojás
  • 100 gramm cukor vagy édesítő
  • 10 gramm vaníliás cukor
  • 1 evőkanál citromlé
  • 100 gramm Miklós' Universal mix
  • 80 gramm étkezési keményítő kukoricakeményítő
  • 1 csipet

A vanília krémhez:

  • 300 ml tej
  • 10 gramm vaníliás cukor
  • 4 darab tojássárgája
  • 50 gramm cukor
  • 2 evőkanál Miklós' Universal mix kb. 30 gramm
  • 200 ml Hulala habtejszín
  • 1 teáskanál porcukor

A sziruphoz:

  • 75 ml víz
  • 50 gramm cukor vagy édesítő
  • 25 ml rum vagy illatos likőr

Az eperpüréhez:

  • 100 gramm eper
  • 2 evőkanál cukor vagy édesítő
  • 2 evőkanál a szirupból

Instrukciók
 

  • A piskótához az egész tojásokat a cukorral együtt, elektromos habverővel addig keverjük, amíg a térfogata körülbelül a kétharmadával megnő, a habja kifehéredik, majd hozzákeverjük a vaníliás cukrot és a citromlevet. A lisztet a keményítővel és a sóval összeszitáljuk, és óvatosan a tojáshabba forgatjuk.
  • Két 18 cm-es átmérőjű piskótát sütünk belőle 180 C-ra előmelegített sütőben. Egyben is megsüthető, de így külön-külön sütve jobban megemelkedik a térfogata és levegősebb lesz a tészta is. Tűpróbáig, kb. 30 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni.
  • A tojássárgájákat kikeverjük a cukorral, vaníliás cukorral és a liszttel, majd hozzáadjuk a tejet. A keveréket folyamatos kevergetés mellett besűrítjük. Az edényt hideg vízbe állítva, kevergetés mellett kihűtjük. A tejszínt a porcukorral kemény habbá verjük, és kétharmadát a krémbe forgatjuk. A tejszínhab egyharmadát félretesszük.
  • A vízből, a cukorból és az alkoholból gyenge szirupot főzünk és hagyjuk teljesen kihűlni. Az epret a cukorral és a szirupból két evőkanállal összefőzzük, majd botmixerrel simára keverjük. Szintén hagyjuk kihűlni.
  • Összeállítjuk a tortát. A piskótáról éles késsel levágjuk a sötétebbre sült külső részét, hogy csak a puha, halványságra piskóta maradjon. Négy egyenlő lapba vágjuk. Az egyik lapot apró kockákra vágjuk.
  • Az első piskótakarikát tortatálra tesszük, a szirup harmadával meglocsoljuk. A félretett tejszínhabból vékony réteget simítunk rá, majd következik egy réteg eperpüré és egy réteg vaníliakrém. A következő lappal ugyanígy járunk el.
  • A harmadik lapot meglocsoljuk a maradék sziruppal, majd az egész tortát bevonjuk a többi vaníliakrémmel. Az apró piskótakockákkal egyenletesen beborítjuk, majd tortabúrával letakarva minimum 2 órára hűtőbe tesszük. 

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó gluténmentes, mimóza, torta