A megsült tököt kikaparjuk a héjából, villával jól összetörjük.
Hozzáadjuk a sót, a tojást, az útifűmaghéjat, a borsot, kb. 6 evőkanál lisztet, és alaposan összekeverjük. A liszt mennyisége függ a tojás nagyságától, és hogy mennyire nedves a sült tök.
Néhány percig állni hagyjuk, hogy az útifűmaghéj fel tudja szívni a nedvességet, majd nem túl erősen lobogó sós vízben kb. 5-7 perc alatt kifőzzük a galuskákat.
A megfőtt galuskákat leszűrjük, lecsepegtetjük, megforgatjuk az olvasztott vajon, megszórjuk a felaprított zsályával. Ha nincs friss zsályánk, a szárított is jó, de ne hagyjuk ki, mert nagyon jó ízt ad a galuskának.
Tálaláskor megszórjuk a füstölt sajttal, és kínálhatunk mellé 1-2 kanálnyi natúr joghurtot.
Mikróban is elkészíthető. Tegyük a galuskákat egy kivajazott, zárható tálba, majd tegyük be a mikróba a tálat 6-7 percre.
Én mind a kétféleképpen elkészítettem, a vízben főttek nagyobbak, levegősebbek lettek, a mikróban készültek nem nőttek meg, az ízük viszont finomabb, intenzívebb volt.