Vissza

Hájas tészta diós töltelékkel

Elkészítési idő 2 óra
Kategória Tészta receptek
Konyha Magyar
Mennyiség 1 tepsi

Hozzávalók
  

  • 200 gramm Nutri Free mix per pane
  • 200 gramm Miklós' Universal mix
  • 150 gramm rizsliszt
  • 150 gramm kukoricaliszt
  • 400 gramm sertésháj tisztított, darált
  • 3 evőkanál tejföl
  • 1 darab tojás
  • 1 mokkáskanál
  • 1 mokkáskanál cukor
  • 100 ml száraz fehérbor
  • 100 ml szénsavas ásványvíz
  • 1 evőkanál ecet 10%-os

Töltelék (fele adag tésztához):

  • 2 darab tojásfehérje
  • 150 gramm darált dió
  • 100 gramm porcukor

Instrukciók
 

  • A liszteket kimérjük, összekeverjük. A hájat lekaparjuk a hártyáról, ledaráljuk, majd 100 gramm liszttel összedolgozzuk, habosra, fehérre keverjük, és hideg helyre tesszük.
  • A többi hozzávalóból rétestésztát készítünk. Bort azért adunk hozzá, hogy a benne található alkohol még jobban megemelje a tésztát. Jól kidolgozzuk, majd 15 percig pihentetjük.
  • Utána vékonyra kinyújtjuk lisztezett deszkán, és a lisztes hájat egy késsel kicsi darabokban rákenjük. Nem nyomkodjuk, csak rásimítjuk, majd az egészet óvatosan feltekerjük, és nyújtófával lazán, de óvatosan ellapítjuk.
  • Ezt az óriási téglalapot négybe hajtjuk. Először a két szélét a feléig, majd az így kapott téglalapot ismét félbe. 20 percig pihentetjük hideg helyen, és ezt a folyamatot még kétszer megismételjük.
  • Végül lisztezett deszkán kb. fél cm vastagságúra kinyújtjuk a tészta egyik felét (a másik felét lefagyaszthatjuk), és a tűzhely lángjánál megforrósított késsel tetszőleges nagyságú téglalapokra osztjuk a tésztát, majd a tetszőleges töltelékkel megkenjük az egyik felét, jelen esetben a porcukorral kemény habbá vert tojásfehérjét a végén belekevert darált dióval.
  • A téglalapocskákat a kés hegyével félbe hajtjuk, és a késsel sima, tiszta tepsire helyezzük. Forró sütőbe tesszük (200 C fok), és kb. 15-20 perc alatt készre, szép aranyszínűre sütjük. Tálaláskor porcukorral megszórjuk.  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó dió, diós, gluténmentes, hájas tészta, tészta