Vissza

Fahéjas csiga

Elkészítési idő 1 óra 40 perc
Kategória Pékáru receptek
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre

Hozzávalók
  

  • 200 gramm Nutri Free mix per Pane
  • 200 gramm Miklós' Universal mix
  • 10 gramm útifűmaghéj +
  • 150 ml tej
  • 20 gramm friss élesztő
  • 200 ml tej
  • 1 teáskanál cukor az élesztőhöz
  • 1 evőkanál cukor a tésztába
  • 1 mokkáskanál
  • 1 darab tojás
  • 80 gramm langyos vaj vagy margarin

A töltelékhez:

  • 70 gramm vaj
  • 4-5 evőkanál cukor
  • 1-2 evőkanál fahéj

A tepsi kikenéséhez:

  • 1 teáskanál vaj vagy margarin

Instrukciók
 

  • Az élesztőt 100 ml langyos, cukros tejbe morzsoljuk, és 10 perc alatt felfuttatjuk, (az útifűmaghéjat összekeverjük a 150 ml tejjel).
  • A felolvasztott vajat, a meglangyosított tejet, (+ az útifűmaghéjas tejet), tojást a robotgép táljába öntjük, és összekeverjük. Hozzáadjuk a sót, a cukrot. A lisztet apránként adagoljuk hozzá (nem biztos, hogy az összes liszt kell hozzá), és viszonylag lágy tésztát dagasztunk. Akkor jó, ha lágy, hólyagos, a kezünkhöz még hozzáragad, de az edény falától már elválik.
  • Letakarva, langyos helyen kb. 40-50 perc alatt a duplájára kelesztjük.
  • Miután megkelt a tészta, egy nagyon alaposan belisztezett gyúródeszkán, anélkül, hogy átgyúrnánk, kézzel kilapogatjuk, majd kb. fél cm vékony téglalappá nyújtjuk.
  • Felolvasztjuk a vajat, megkenjük vele a tésztát, megszórjuk bőven cukorral és fahéjjal, majd feltekerjük. Fogunk egy hosszabb cérnaszálat, behúzzuk a tészta alá, és mintha megkötnénk, összehúzzuk a két végét, és így vágjuk el a tésztát. Késsel nem könnyű felvágni ezt a tésztát, mert túl lágy, szétesik, vagy eldeformálódik.
  • Egy tepsit (30x20 cm), vagy egy kapcsos tortaformát vajjal jól kikenünk, majd a tésztatekercseket egymás mellé tesszük. Pár percig hagyjuk még pihenni, majd 180 C fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük. Nem kell nagyon megbarnulnia, elég, ha csak egy kis színt kap.  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó csiga, fahéj, gluténmentes, pékáru